Spela kort med familjen

Att spela kort kan vara riktigt roligt, som ett tidsfördriv på tåget, en regnig dag i stugan eller kanske på familjemiddagen. Plocka fram kortleken och sätt igång med en omgång Finns i sjön eller kanske ett parti av 500.

Ju fler spelare man blir, desto längre tid kommer spelet att ta, så det kan vara klokt att välja ett spel som inte är så avancerat vid dessa tillfällen. Finns i sjön är ett relativt snabbt spel, där spelarna får sju kort vardera och de som blir över läggs spridda på bordet, som blir sjön.

Spelet går ut på att man ska samla ihop fyrtal av en valör, till exempel sjuor. Den som börjar spela får fråga vem som helst som är med, om den har ett visst valfritt kort. Exempelvis kung och har personen ifråga kung på handen så måste den överlämna alla sina kungar och den som frågade får då fortsätta med en ny fråga. Har spelaren däremot inga, så säger han: “Finns i sjön” och den som frågade får då dra ett kort från bordet.

Man kan spela i turordning, exempelvis efter klockan, eller så är det den spelare som sa “Finns i sjön”, som får fråga.  Spelet är slut när alla kort är slut på bordet och vinnare är den som först får slut på handen.